SmarterMail 15 Backup MX doesn't hold mail like it should
Problem reported by Colton Morrison - July 12 at 11:46 AM
Submitted
So, maybe y'all could direct me to something I'm missing.

I updated our incoming Smartermail 15 GW to be "Backup MX" gateway type. Then I used the FW to disconnect it from the primary SmarterMail mailbox server. After that I tested this setup by sending a message directly to through the GW server expecting the message to be held by that host until I turned off the FW.

This is what happens:

CLIENT -> SERVER: STARTTLS
SERVER -> CLIENT: 220 Start TLS negotiation
CLIENT -> SERVER: EHLO tools.wormly.com
SERVER -> CLIENT: 250-gw2.mydomain.net Hello [96.126.113.160]
                   250-SIZE 31457280
                   250-AUTH LOGIN CRAM-MD5
                   250-8BITMIME
                   250 OKCLIENT -> SERVER: MAIL FROM:
SERVER -> CLIENT: 250 OK  Sender ok
CLIENT -> SERVER: RCPT TO:
SERVER -> CLIENT: 550  No such user here
SMTP ERROR: RCPT TO command failed: 550  No such user here
CLIENT -> SERVER: QUIT
SERVER -> CLIENT: 221 Service closing transmission channel
Connection: closed
2019-07-12 16:58:12    SMTP Error: The following recipients failed: spottest-BackupMX@mydomain.net:  No such user here
Message sending failed.


Why didn't this work like it says in the documentation?


7 Replies

Reply to Thread
0
Linda Pagillo Replied
Hi Colton. I will be happy to help you with this. Can you please either post a few screenshots showing your settings for the BackupMX configuration or if you prefer, please send them to me directly at the email address in my signature and I will see try to give you a hand. I have set up dozens of BackupMX in SM and I'm versed at it. Thanks!
Linda Pagillo
Mail's Best Friend
Email: linda.pagillo@mailsbestfriend.com
Web: www.mailsbestfriend.com
Authorized SmarterTools Reseller
Authorized Message Sniffer Reseller
 
0
Pedro Javier Replied
Hi,

Would you please take a look whether it can be helpful to you or not?


Regards,
Pratik Jajal
Pratik JajalYounited Host - The best Web Hosting ProviderEmail: pedro@younitedhost.comWeb: www.younitedhost.comBest in Shared HostingBest in Reseller HostingBest in VPS HostingBest in Dedicated ServerBest in SSL, CDN, Incoming/Outgoing Spam Filtering ServiceBest at Support Level - 24x7 Support
0
Colton Morrison Replied
Hi,
Thanks for the suggestions. In response to the comments in that linked thread, Pedro:
  • These are well established domains and have had thousands of users for a long time. All new and old email accounts have this problem.
  • CATCH-ALL ALIAS setting for that domain is disabled.

Linda, 
Here is the setting I was using by following the backup gateway guide. 
I wonder, do I need to create the same mail domain names we host on the Backup MX server and set their Domain Location to use External (use host address)?

Any help is appreciated!
0
Linda Pagillo Replied
Thanks Colton. A few questions...

1.) Do you have a domain set up on the BackupMX server? 

2.) Did you set up the secondary MX record for the recipient domain which points to your BackupMX server?
Linda Pagillo
Mail's Best Friend
Email: linda.pagillo@mailsbestfriend.com
Web: www.mailsbestfriend.com
Authorized SmarterTools Reseller
Authorized Message Sniffer Reseller
 
0
Colton Morrison Replied
1. Yes, there is that 'example.com' domain ( thought this was necessary when configuring the free mail server - maybe I'm wrong.) 
2. Yes, this MX record exists.

0
Linda Pagillo Replied
Thanks Colton. Can you please test again, but this time do not use user verification? I'm almost positive that it will work. I had this same issue back in 2016 and I had reached out to SM support. You can see my post from then here: https://portal.smartertools.com/community/a87627/question-about-backup-mx-user-verification.aspx. Please let me know if this helps.
Linda Pagillo
Mail's Best Friend
Email: linda.pagillo@mailsbestfriend.com
Web: www.mailsbestfriend.com
Authorized SmarterTools Reseller
Authorized Message Sniffer Reseller
 
0
Colton Morrison Replied
OK, Here is have i've tried.

I changed these settings:

  • Gateway Mode: Backup MX
  • IP Address: Set
  • User Verification: None
  • Enable SmarterMail gateway mode: Disabled.
    It failed.

CLIENT -> SERVER: MAIL FROM:
SERVER -> CLIENT: 250 OK  Sender ok
CLIENT -> SERVER: RCPT TO:
SERVER -> CLIENT: 550  No such user here
SMTP ERROR: RCPT TO command failed: 550  No such user here
CLIENT -> SERVER: QUIT
SERVER -> CLIENT: 221 Service closing transmission channel
Connection: closed
2019-07-16 18:17:35    SMTP Error: The following recipients failed: spottest-BackupMX@mydomain.net:  No such user here
Message sending failed.
I tried these settings too:

  • Gateway Mode: Backup MX
  • IP Address: Set
  • User Verification: None
  • Enable SmarterMail gateway mode: Enabled.
    It failed with the same message.


BTW I have version upgraded to on my Backup GW.

Then, to revert back to my original Domain Forward setup, I tested again and it failed with the same error.

I'm not sure why it's behaving this way... Your thoughts?

Reply to Thread