2
SmarterMail 13.0.5430 gets slow over time
Problem reported by David Sovereen - November 27, 2014 at 8:17 PM
Submitted
Hello,
 
Since upgrading to 13.0 from 12.3, SmarterMail seems to slow down over time.
 
We upgraded from 12.3 to 13.0.5420 on November 16.  Our CPU and Memory graphs were very consistent on 12.3 over time.  The max CPU ever recorded on 12.3 was 13% and the max memory used was 3.3 GB.  Since upgrading to 13.0, over only 13 days, CPU has grown to 20% yesterday and memory to 5.3 GB a couple days ago.
 
The real problem is the massive slowdown occurring on the web interface.  You can click to see a message and wait 10 to 20 seconds for the message to come up.  It got really bad tonight.  The web interface became mostly non-responsive.  I decided to restart the SmarterMail service.  WHAM, everything is running fast again.
 
My gut tells me there is a bug in 13.0 that is chewing up CPU and memory resources over time and causing this.  I'm just not sure what information I can provide to help SmarterTools fix it.
 
Thanks,
 
Dave

6 Replies

Reply to Thread
1
Bruce Barnes Replied
November 27, 2014 at 8:40 PM
We have the latest version of SmarterMail 13.X running on 5 different servers, including: 2003, 2008, and 2012 and have seen none of this.
 
Are you running under IIS and did you DISABLE the SmarterMail web services?
 
When you upgraded, did you upgrade from a prior version of 13.X, or a lower major version number?
 
If you did a major version upgrade, did you uninstall the OLD version, REBOOT the server, and then install the new version?
 
If not, then uninstall, reboot, and reinstall, and this should resolve your issue.
Bruce Barnes
ChicagoNetTech Inc

Phone: (224) 444-0169

E-Mail and DNS Security Specialist
Network Security Specialist

Customer Service Portal: https://portal.chicagonettech.com
Website: https://www.ChicagoNetTech.com
Security Blog: http://networkbastion.blogspot.com/

Web and E-Mail Hosting, E-Mail Security and Consulting
0
Bruce Barnes Replied
November 28, 2014 at 8:03 PM
We, too, are long-term users of SmarterMail.
 
The only times we have ever seen this kind of behavior is:
 
  • When a file was corrupted during an installation - requiring an UNINSTALL, REBOOT, and REINSTALL, or;
     
  • When multiple drives failed in a RAID array and the CPU was "fighting for it's life" as it attempted to keep SmarterMail processing, or;
     
  • When memory was failing, and, again, the SmarterMail service was attempting to keep SmarterMail working.
 
So, I would first, UNINSTALL, REBOOT, and REINSTALL.  As you know from previous experience, all configuration, user data and e-mail will be preserved.  Don't forget to STOP and DISABLE the internal SmarterMail web server after the uninstall / reinstall process.
 
If that fails, I would look at the RAID CONTROLLER and HARD DRIVE situation.  Check your hard drives (which may require an actual visit to the server by someone in the hosting center to physically look at the server) and see the drive status(es). 
 
With regard to the alleged bug issue, I believe others would be complaining about the same issue, and you's is the first complaint I've seen in the forums.
 
You can also open a ticket with SmarterTools - which will be refunded if this is actually a bug, but my bet in on a bad file or server issues and not SmarterMail.
Bruce Barnes
ChicagoNetTech Inc

Phone: (224) 444-0169

E-Mail and DNS Security Specialist
Network Security Specialist

Customer Service Portal: https://portal.chicagonettech.com
Website: https://www.ChicagoNetTech.com
Security Blog: http://networkbastion.blogspot.com/

Web and E-Mail Hosting, E-Mail Security and Consulting
2
Michael Breines Replied
November 29, 2014 at 12:18 PM
Check your Indexing Status...
 
Manage | Indexing Status
 
Do you have a user or two that are continually re-indexing? We saw that problem in a previous build and it was later resolved for us. But the re-indexing severely drove up CPU usage and Memory.
2
Eric Bourland Replied
December 6, 2014 at 9:14 AM
I noticed a slowdown, too, when I updated from 12.5 to 13.0.
 
I noticed ClamD, in particular, seemed to be using a lot of memory. Also, SmarterMail and the entire server seemed sluggish.
 
This morning I uninstalled 13.0, and did a fresh install of 13.1. I notice SmarterMail is faster now, and the server seems back to its responsive self.
 
A backup / uninstall / reinstall might be in order, as Bruce notes.
 
HTH,
 
Eric
0
Anthony York Replied
February 19, 2015 at 4:49 AM
We also have this issue of gradually building memory usage, I have to stop and start the service every now and again to get things moving.
 
On V13.2.5511
On a Windows server.
 
Mailserver.exe gradually builds from start to 500mb in around 30 mins and keeps going from there...
 
Dave, did you ever cure your problems?
Thanks
Anthony
0
Paul King Replied
July 29, 2015 at 5:13 AM
We are running on Windows server 2012 and the latest version and it's so slow. With regard to memory usage I am currently looking at 564.3 MB of memory without any traffic going through the box at all
 
There is very little in the KB about speeding up the throughput of the server and and is now poorly written with reference to old menu items so it makes it needlessly complex to follow any instruction.
 
 

Reply to Thread